Kalp ve Damar Cerrahi
Ana Sayfa | Kalp ve Damar Cerrahi

Randevu

Randevu Almak İçin 0362 230 88 98 Nolu Telefonu Arayabilir veya Online Randevu Alabilirsiniz.

  • 0362 230 88 98


Kalp ve Damar Cerrahi


►Bölüm Hakkında
Atasam Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde yetişkin kalp ameliyatları, ağırlıklı olarak da koroner bypass ameliyatları yapılmaktadır.

Koroner bypass cerrahisi
Koroner bypass operasyonlarında genellikle üç ya da daha fazla damara müdahale edilmektedir. Ameliyatların süresi bypass uygulanacak damarların sayısına ve ek olarak yapılacak girişimlere göre değişmekle birlikte, ortalama 4 saattir. Hasta yoğun bakıma alındıktan 4-6 saat sonra tamamen uyanır ve solunum destek cihazından ayrılır. Koroner bypass ameliyatlarından sonra hastalar genellikle bir hafta içinde kendi ihtiyaçlarını giderebilecek, 2-3 hafta içinde yanlız yaşayabilecek duruma gelirler. Koroner bypass ameliyatlarında hastanın göğüs (mamarya) ve kol damarı (radial arter) rutin olarak kullanılmaktadır (tam arteriyel kanlandırma). Bacak damarı her zaman üçüncü tercihtir. Atasam Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölümü’nde koroner bypass ameliyatlarında ölüm oranı %1’in de altındadır (dünyada gelişmiş ülkelerde bu oran % 1-3 arasında değişmektedir). Enfeksiyon görülme oranı da dünya standardının altındadır. Prensip olarak bypass yapılan hastaya yılda bir kez efor testi ve 5 yıl sonra koroner anjiyografi yaptırılmaktadır. Hastanemize başvuran düz koroner bypass ameliyatı vakası çok azdır. Vakalar, kapak, kalp anevrizması, değişik seviyelerde aort anevrizması veya ikinci organ problemleri (böbrek, akciğer vb.) ve ileri yaş olan komplite hastalardan oluşmaktadır. Daha önce ameliyat edilerek kalp ameliyatı yapılmış hastaların ikinci ameliyatları (reoperasyon) bölümümüzde sıklıkla yapılmaktadır. Cerrahi ekip ile birlikte kardiyoloji (gerekirse stent) ve yoğun bakım ekibi de bu alanda uzmanlaşmıştır.

Bypass cerrahisinde koruyucu tedavi
Atasam Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde bypass yapılan vakalarda mitral kapakta kaçırma söz konusu ise mutlaka plasti yaparak kapağın daha fazla bozulması önlenmektedir. Bu da, uzun dönemde kalp adalesinin korunması ve kalbi yetmezliğe karşı koruma altına almada çok önemlidir.

Kapak ameliyatları
Atasaml Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde “Mitral” ve “Aort” kapak ameliyatları çok sık yapılmaktadır. Türkiye’de eğitim seviyesinin yükselmesi ile birlikte romatizmaya bağlı kalp kapak hastalıklarının sayısında azalma olmuştur. O nedenle ameliyatlar çoğunlukla ileri yaşta oluşan kireçlenmiş kapaklara bağlı olan hastalıkların tedavisine yöneliktir. Özellikle aort kapaklarda ileri yaşa bağlı kireçlenmelere yönelik ameliyatlar daha sık olarak yapılmaktadır. Mitral kapak hastalarında kapağa yönelik tamir yöntemleri tercih edilmektedir. Kapak ameliyatlarında yine daha uzun süre dayanıklılık gösteren mekanik kapaklar tercih edilmektedir. Genel durumu iyi, beklenen hayat süresi uzun olan ileri yaş hastalarında da aynı tür kapaklar kullanılmaktadır. Biyolojik kapaklar ise doğum yapmak isteyen genç kadınlarda veya ileri yaşta olup kan sulandırıcı ilaç kullanmakta zorluk çekecek olan hastalarda uygulanmaktadır.

Büyük aort damarı ameliyatları
Büyük aort damarı ameliyatlarında öncelikle Endovasküler Cerrahi yani Endostent tercih edilmektedir. Kalp damarlarına konulan 1 milimetrelik stentler gibi aort içine konulan 2-3 santimetre çapında stentler başarı ile göğüs ve karın aortasına konulabilmektedir. Bu işlem İnvaziv Radyoloji departmanı ile birlikte yürütülmektedir ve ekibimiz bu konuda Türkiye’deki en deneyimli ekip olma özelliğini taşımaktadır. Bunun yanında büyük aort anevrizmalarında tüm aortanın değiştirildiği ameliyat yöntemleri de kullanılmaktadır.

Bacak atardamarları ve varis ameliyatları
Damar hastalıkları arasında en sık görülen varis, bir toplardamar hastalığıdır ve sklero terapi yapılamayan hastalara ameliyat yapılmaktadır. AtasamHastanesi Damar Cerrahisi Bölümü’nde karın aortu ve bacak atar damarlarına başarılı bypass ameliyatları yapılmaktadır. .

Karotis (şah damarı) ameliyatları
Koroner kalp hastalığı olanlarda şah damarının daraltıcı hastalığı görülme sıklığı oldukça fazladır (% 8 - 12). Bu nedenle koroner bypass ameliyatı olması gereken 40 yaşın üzerindeki her hastanın şah damarlarının renkli doppler ultrasonografi ile tetkik edilmesi hayati önem taşımaktadır. Ameliyat öncesinde % 70 - 80’in üzerinde darlık saptanan hastalarda, şah damarı gerek kalp ameliyatından önce gerekse (özel durumlarda) kalp ameliyatı ile birlikte ameliyat edilmektedir. Bu ameliyatta şah damarını daraltan sert plaklar temizlenmekte ve gerekirse şah damarı bir yama ile genişletilmektedir. Atasam Hastanesi Damar Cerrahisi ekibi bu konuda da çok deneyimlidir.

Yoğun bakımda hasta takibi
AtasamHastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü, yoğun bakım hasta takibinde de çok özel yöntemler kullanmaktadır. Hastanın yoğun bakımda bulunan monitörünün görüntüsü hekimin çalışma odasından, evinden ve cep bilgisayarından takip edilmektedir. Bununla birlikte normal hasta görüntüleri de yine aynı sistem ile uydu aracılığıyla hekimin el bilgisayarından izlenmektedir. Bu sayede hekim, hastanın yoğun bakımdaki tüm vücut fonksiyonlarından anında haberdar olabilmektedir. Tüm yoğun bakım ekibi (yoğun bakım uzmanı, hemşire, teknisyen) özel eğitim almış konusunda uzman elemanlardır.

(Devamı)
image

Atasam

Sağlık Grubu

Samsun'un Hastanesi" sloganı ile , Samsunlu doktorların güç birlikteliğiyle, yola çıkan Atasam Grup bölge insanına kaliteli sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor.


2006 yılında kurulan Atasam Hastanesi ve Atasam Çarşamba ve Atakum Tıp Merkezi toplam kalite anlayışı ile tıbbi etik değerlerden taviz vermeden, her biri alanında uzman hekimleri ve sağlık çalışanları ile güncel, koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetleri ile tıbbın gelişimine katkıda bulunmayı ilke edinmiştir.

image

ATASAM

HASTANELER

Samsun'un ilk özel hastanelerinden biri olan Atasam Hastanesi, 7 katta toplam 5568. metrekare kapalı alana sahip olup, Samsun'da hastane mimarisi ile inşa edilen ilk hastane özelliğini taşımaktadır.